REGULAMIN WARUNKÓW KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 11 W GDYNI
§ 1
Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
1) uczniowie
2) pracownicy szkoły
ad 1-Pierszeństwo do korzystania z posiłków mają:
--- uczniowie z klas 0-3
--- wszyscy uczniowie korzystający z dotacji przyznanej przez ośrodek pomocy społecznej.
--- następnie uczniowie z klas 4-6
--- następnie uczniowie z klas 7 i 8
--- uczniowie , którzy mają wyjątkową sytuację (na podstawie podania od rodziców )
Pracownicy i uczniowie korzystają z posiłków na stołówce szkolnej.
§ 2
1. Dla uczniów znajdujących się w szczególnie trudnej sytuacji materialnej w zakresie żywienia może być przyznana pomoc socjalna w formie bezpłatnych posiłków wydawanych w stołówce szkolnej na podstawie decyzji wydawanych przez ośrodki pomocy społecznej.
2. Dla uczniów znajdujących się w trudnej sytuacji rodzinnej (przyznawanego z darowizn
od sponsorów).
§3
Opłata wnoszona przez ucznia za posiłki w stołówce szkolnej jest ustalona na podstawie przeliczenia kosztów surowca przeznaczonego na wyżywienie i ogłaszana Zarządzeniem Dyrektora Szkoły.
Cena dla pracowników szkoły obliczana jest na podstawie kalkulacji całkowitych kosztów:
----- koszty wynagrodzeń kucharza ,pomocy kuchennej ,intendentki.
-----koszty produktów żywieniowych
---- media
---- koszty utrzymania stołówki
Zgodnie z §1 ust.2 szkoła może również prowadzić żywienie dla pracowników według zasady:
§4
1. Pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza, pomocy kuchennej uprawnieni są do korzystania z bezpłatnego wyżywienia w czasie wykonywania pracy i w okresie prowadzenia żywienia w szkole, w której są zatrudnieni- zgodnie z art.15 Ponadzakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników nie będących Nauczycielami Zatrudnionych w Szkołach i Placówkach Oświatowo-Wychowawczych Prowadzonych Przez Miasto Gdynia.
2. Dla nauczycieli oraz pozostałych pracowników nie będących nauczycielami —odpłatność w pełnej wysokości uwzględniająca koszty przygotowania posiłku w tym: koszty surowca zużytego do przyrządzania posiłku, koszty wynagradzania pracowników stołówki, składki naliczane od tych wynagrodzeń a także koszty utrzymania stołówki.
§5
1.Opłaty ustalone na podstawie §3 oraz §4 ust.2 wnosi się w okresach miesięcznych z góry do 25 każdego miesiąca , przelewem na konto szkoły.
Wyjątek stanowią opłaty za miesiąc wrzesień oraz styczeń. Terminy wpłat będą określane na bieżąco każdego roku kalendarzowego.
Wpłaty przyjmowane są tylko w formie przelewów w wyznaczonych terminach.
2.Opłaty za obiady można dokonywać bezpośrednio na konto szkoły:
Szkoła Podstawowa nr 11 w Gdyni ,ul Wrocławska 52 81-553 Gdynia
Nr. Konta 84 1020 4900 0000 8402 3084 4590
3.W tytule należy napisać ; odpłatność za obiady w SP 11 za jaki m-c , podać imię i nazwisko
oraz klasę ucznia ew. podać ilość dni jeżeli uczeń nie korzysta z obiadów przez cały miesiąc.
Opłaty przelewem należy dokonać po wcześniejszym sprawdzeniu kwoty do zapłaty.
4.Wpłata za obiady na konto szkoły musi wpłynąć do przedostatniego dnia roboczego poprzedzającego miesiąc , w którym następuje korzystanie z obiadów.
5.NIE MOŻNA SAMODZIELNIE DOKONYWAC ODPISÓW , KWOTĘ NALEŻY PRZED WPŁATA UZGODNIĆ Z INTENDENTEM LUB W SEKRETARIACIE SZKOŁY.
W żadnym przypadku nie wolno zaokrąglać wpłat.
Wszelkie nieuzasadnione wpłaty będą zwracane .
6.Kwoty do wpłaty za pełen miesiąc oraz terminy wpłat za obiady podawane są na stronie
Internetowej i ogłoszeniach w szkole ( wywieszane na drzwiach stołówki i wejścia do szkoły.)
Przy wpłatach nalicza się faktyczną ilość obiadów, pomniejsza się o ilość odpisów z poprzedniego miesiąca , albo rezygnację z danego dnia tygodnia.
7.BRAK WPŁATY w wyznaczonym terminie spowoduje ,że uczeń nie będzie mógł korzystać
z posiłków do czasu uregulowania płatności lub dostarczenia dowodu przelewu w dniu rozpoczęcia żywienia.
8.Rodzice (opiekunowie) zobowiązani są do terminowego uiszczania opłat za posiłek
§6
1. W przypadku nieobecności ucznia lub pracownika szkoły uprawnionego do korzystania z posiłku w stołówce szkolnej zwrotowi podlega dzienna wysokość opłaty za korzystanie z posiłku za każdy, z wyłączeniem pierwszego dnia nieobecności, z zastrzeżeniem §5 . Zasada ta ma odpowiednio zastosowanie w przypadku rezygnacji z posiłku przez ucznia lub pracownika szkoły uprawnionego do korzystania z posiłku w stołówce szkolnej.
2. Obowiązek odwoływania posiłków spoczywa na rodzicach (prawnych opiekunach ), którzy fakt ten zgłaszają do godz. 15-tej w sekretariacie szkoły, telefonicznie ( 58 664 69 05 ) . Odpisy będą dokonane od następnego dnia od daty powiadomienia . W przypadku braku zgłoszenia rodzic ponosi koszty niespożytego posiłku.
3. W przypadku planowanej nieobecności poszczególnych klas w szkole ( zorganizowanych, planowanych wyjść poza teren szkoły oraz planowanych zawodów sportowych ), należy zgłosić ten fakt przynajmniej trzy dni wcześniej, intendentce lub w sekretariacie . w przypadku wycieczek jednodniowych nieobecność zgłaszają rodzice ( opiekunowie prawni dziecka) . Nieobecność w przypadku wycieczek dwu i kilku dniowych zgłaszają wychowawcy z tygodniowym wyprzedzeniem. Po tym terminie odpisy nie będą przyjmowane.
§7
Dopuszcza się możliwość zwrotu dziennej wysokości opłaty za korzystanie z posiłku w stołówce szkolnej za pierwszy dzień nieobecności lub pierwszy dzień rezygnacji z posiłku w przypadku, gdy nieobecność lub rezygnacja zostaną zgłoszone nie później niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym nieobecność lub rezygnację z posiłku .
§8
Czas pracy stołówki szkolnej określa dyrektor szkoły, uwzględniając potrzeby racjonalnego żywienia uczniów, warunkującego prawidłowy ich rozwój i dobre samopoczucie. Wielokrotność wydawania obiadu na stołówce szkolnej dostosowana jest do ilości osób spożywających posiłek.
I --Zmiana Klasy 1-4 godz.11. 30
II –Zmiana Klasy „O’ godz.12.00
III –Zmiana Klasy 5-8 godz.12.35
W wyjątkowych sytuacjach obiady wydawane są w innych godzinach niż zaplanowane .
Maksymalna ilość osób korzystających z obiadów to 180.
§ 9
Wyliczenie kosztów i informacja o wysokości opłaty za posiłek składana będzie corocznie organowi prowadzącemu w terminie do 31 stycznia roku następującego po roku, za który składana jest informacja z podziałem na ;
1.opłata za posiłek ucznia w oparciu o koszty surowca przeznaczonego na wyżywienie.
2.opłatę za posiłek nauczycieli oraz pozostałych pracowników z podziałem na;
---- koszty surowca
---- koszty wynagrodzenia pracowników stołówki oraz składki naliczane od tych wynagrodzeń
---- koszty utrzymania stołówki.
3. W związku ze wzrostem kosztów przygotowania posiłków Dyrektor może podwyższyć opłatę za obiady w trakcie roku szkolnego.
4. Wysokość opłaty za obiady podawana jest Zarządzeniem Dyrektora w sprawie zmiany wysokości opłat za posiłek dla uczniów i pracowników niebędących nauczycielami.
Zatwierdził Dyrektor Szkoły
Gdynia 01.09.2019 Sławomir Wiśniewski